Редактор: Виолета Николаеваe-mail: [email protected]Извънредното положение е на път да ни вкара в

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bgИзвънредното положение е на път да ни вкара в
Коментари Харесай

Адвокат Петър Славов: Извънредното положение само няма да се казва така, но пак ще е същото. Гражданската позиция е важна

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: [email protected]

Извънредното състояние е на път да ни вкара в друго публично изключително състояние. Управляващите приготвят серия от противоречиви законопроекти, за да засилят контрола над нас, разяснява във вечерното си шоу водещият Слави Трифонов.

За да обясни тематиката в шоуто гостува юрист Петър Славов:

" Няма от какво да се притеснявате. Самият законопроект е цялостен с доста недоразумения. През закона за здравето се променят още двайсетина други закона.

Има закон за нормативните актове. Би трябвало през преходни ограничаващи разпореждания във въпросния закон за здравето като изменяш други закони, те да кореспондират с това, което е главния ти законопроект. А ние имаме един закон за здравето от два параграфа и разпореждания 20 страници, което е безусловно нелогично. Там виждаме разнородни неща - закон за културата, закон за водите, кодекс на труда, закон за акцизи, данъчни, хранилища, горива,... няма връзка. 

Ние в този момент се чака да излезем от изключително състояние и да стартираме да се връщаме към естествения метод на живот. Как се връщаме, какви обезщетения ще има, пътна карта, да имат хората изясненост какво ги чака. Виждаме обаче един опит понятийно да се промени изключителното състояние, само че да си остане същото на процедура. Защото запазваш възможността на министъра да издава същите не до там умни заповеди. Личната ми прогноза ще е, че законопроектът ще стигне до Конституционния съд. Конституцията е споделила по какъв начин се вкарва изключително състояние и в какви обстановки. Първо има предложение на Министерски съвет или на президента, Народното събрание се занимава с проблема, разисква, приема акт и въвеждайки изключителното състояние, може да ограничи права на жителите, отвън главните права на живот. Сега обаче с този закон на здравето се споделя, че ще се произнася Министерски съвет. 

Много зависи и от реакцията на гражданското общество. После Конституционният съд може да се самосезира. Важно е да не стоим безучастни. Важна е реакцията на жителите. Това е опцията изпълнителната власт да изземе едни пълномощия и да законодателства с актове, които лимитират цивилен и конституционни права ", означи гостът в студиото. 

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР